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HLS 20RS-891 ORIGINAL

2020 Regular Session
HOUSE BILL NO. 480

BY REPRESENTATIVE IVEY

COURTS: Increases the maximum age limitation for constables

AN ACT
To amend and reenact R.S. 13:2583(A)(2), relative to constables; to provide relative to
qualifications of constables; to change the maximum age limit for constables; and
to provide for related matters.
Be it enacted by the Legislature of Louisiana:
Section 1. R.S. 13:2583(A)(2) is hereby amended and reenacted to read as follows:
§2583. Constables; election; term of office; qualifications

A.

(2)(a) Beginning in the year 2008, to qualify to run for the office of
constable, a person shall not have attained the age of seventy-four years by the date
of qualification to run for office. A constable who attains seventy-four years of age
while serving a term of office shall be allowed to complete that term of office.

(b) The provisions of Subparagraph (a) of this Paragraph shall not apply to
those constables who are serving as a constable or elected to the office of constable

on or before August 15, 2006.

* * *
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HLS 20RS-891 ORIGINAL
HB NO. 480

DIGEST

The digest printed below was prepared by House Legislative Services. It constitutes no part
of the legislative instrument. The keyword, one-liner, abstract, and digest do not constitute
part of the law or proof or indicia of legislative intent. [R.S. 1:13(B) and 24:177(E)]

HB 480 Original 2020 Regular Session Ivey

Abstract: Increases the maximum age limit for constables from 70 years of age to 74 years
of age.

Present law provides that beginning in the year 2008, to qualify to run for the office of

constable, a person shall not have attained the age of 70 years by the date of qualification
to run for office.

Present law further provides that a constable who attains 70 years of age while serving a
term of office shall be allowed to complete that term of office.

Present law also provides that the present law provision shall not apply to those constables
who are serving as a constable or who are elected to the office of constable on or before
Aug. 15, 2006.

Proposed law retains present law and changes the maximum age limit from 70 years of age
to 74 years of age.

(Amends R.S. 13:2583(A)(2))
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